2 sunde alternative sødemidler – stevia og loppefrøskaller

Får du også dårlig samvittighed ?

Er du en af dem der lider af kronisk dårlig samvittighed, hver gang du køber en sodavand eller snack ? Kigger på fordelingen af fedt sukker og tilsætningsstoffer i håb om at finde en sund snack, noget som du faktisk kan lide og kan spise uden skulle bruge en halv time på løbebåndet i fitnesscenteret ?

Stevia02

Stevia blade.

Med stevia kan vi skære ned på mængden af kalorier.

Stevia er en af de muligheder der er en mulighed, for at komme uden om dette problem, et sundere alternativ til den almindelige brugte sukker i Danmark og EU, Steviasukker er lige så sødende som normalt sukker, men har kun 50% af kalorierne hvilket er til stor fordel for rigtig mange folk, dog er Stevia ikke godkendt til levnedsmiddel industrien endnu, da der menes at der stadig ikke tilstrækkeligt med dokumentation af bivirkninger på langt sigt, fordi i sin naturlige form er Stevia 30 gange sødere end sukker, hvor Steviosid, Stevia i pulverform, kan være op til 300 gange sødere.

Fordelene har været kendt i lang tid.

Stevia bruges i hverdagen i andre lande.

Stevia bruges i hverdagen i andre lande.

Lande i asien har dog været mere banebrydende omkring brugen af Stevia, i 1960’erne indførte Japan nogle strenge regler omkring brugen af sukker i levnedsmidler, dette har medført at Japan nu har dækket 40% af alt deres sødemiddel behov af Stevia. Faktisk er Japan også et af de lande, som producerer de kendte loppefrøskaller, som flere og flere danskere bruger til madlavning på grund af de sunde fordele.

Hvilken virkning kan det have på vores helbred?

Stevia kan også være en god måde at forebygge sygdomme, eksempelvis diabetes og fedme, i en kultur hvor fedme er en voksende epidemi er det en vigtig faktor, samtidig er Steviaplanten, ligesom andre naturlige helse produkter, også med til at nedsætte blodtrykket hos folk der lider af for højt blodtryk, og den har ingen bi-effekt hos folk der ikke har problemer med blodtrykket. Nøjagtig den samme virkning har loppefrøskaller ift. fedme og diabetes – kilde doc24 – jo større en del af kosten, jo bedre for kroppen.

Det er allerede i butikker nær dig.

Nogle firmaer på europæiske marked har dog taget Stevia til sig, den mest prominente er nok Coca-Cola, som har lanceret Coca-Cola: LIFE, som bruger en blanding af sukker og Stevia, med 35 % færre kalorier end normal Coca-cola men efter sigende, med samme rige smag.

Hvordan ser fremtiden ud ?

Med denne udvikling på markedet, kan du måske om få år begynde et købe sodavand og snacks med bedere samvittighed, og hvem ved, måske er dette starten til at en næsten sund slik-kultur, en slik-kultur hvor vi kan ligge på sofaen og guffe i os, uden den mindste tanke for at helbred. Uanset om det er et nyt vidundermiddel der kan revolutionere fødevareindustrien, eller om det kan spare os 50% af kalorieindtaget i vores små usunde weekender, så kan vi da blive enige om, at vi snart må tage det er første skridt, begynde at bruge Stevia i levnedsmeddel og håbe på en glædelig indgang, til en ny og sundere fremtid.