Stevia sødemiddel nu godkendt i Israel

Opdateret

Sundhedsministeriet i Israel har nu godkendt brugen af pulveriseret stevia-plante, som et naturligt sødemiddel, udtaler Israel Solodoch, der er direktør for Nufar Natural Products -israls hovedleverandør af produkter fremstillet på stevia-planten.

Planten, der i århundreder har været kendt i Central- og Sydamerika, har vundet popularitet i Japan, Europa og USA på grund af den søde blade. I Japan anser man at helt op til 40% af de tilsatte sødemidler i sukkerfri fødevarer stammer fra stevia.

Man er netop nu i gang med at forfine en proces, der skal fjerne en let eftersmag og med FDA godkendelsen forventes stevia at blive en stor succes i Israel, hvor den skal erstatte aspartam og lignende sødemidler i sodavand, slik og bagværk.

Hvor meget vi end holder af den den søde og næringsrige honning, kommer vi ikke udenom at den indeholder en hel del kalorier. Desuden reagerer kroppen på honning, som den gør ved enhver anden form for sukker. Og det er et problem for diabetikere.
Modsat stevia, der desuden heller tilfører nogen kalorier, som en del af din diæt.
Stevia er vandopløseligt og modstandsdygtigt selv for høje varmegrader og er derfor velegnet til brug i bagværk. Med en sødeevne, der er helt op til 300 gange mere effektiv end sukker, vil en mængde svarende til størrelsen på en te-pose kunne søde 5 kopper the eller kaffe!

Tillige har stevia visse sundhedsfremmende evner, som man ikke kan finde i honning. Ifølge en rapport fra Sloan-Kettering Cancer Center virker planten anti-inflammatorisk, anti-mikrobielt, blodtryks- og blodsukkersænkende.

Det tilbageværende spørgsmål er, om der i processen, hvor den lette bitre eftersmag fjernes, bruges kemikalier. Til dette svarer Ofir Avsalander, som er talsperson for Nufar Natural Products, at der anvendes visse kemiske stoffer i processen. Hvorvidt der er rester af disse stoffer i det færdige steviaprodukt, er for nærværende under nærmere undersøgelse. Hvilke stoffer, der anvendes, samt om der kan findes rester i produktet vil blive offentliggjort, så snart den tilstrækkelige viden er tilgængelig.

Der findes dog følgende forbehold omkring anvendelsen af det søde blad.

# modvirker muligt optagelsen af kulhydrat, hvilket være uhensigtsmæssigt for sårbare individer, som gravide og børn, der vil opleve træthed og svagelighed på grund af den nedsatte energi metabolisme.

#grundet den blodtryk- og blodsukker sænkende effekt, vil brugere af medicin imod hhv. forhøjet blodtryk og diabetes, være nødsaget til øget kontrol af deres tilstande.

#under korttidsbivirkninger fra brugen af produktet har man registreret følelsesløshed, flatulens, oppustethed, kvalme og svimmelhed. Disse bivirkninger skulle dog fortage sig efter et par ugers indtag.

#indtag af store mængder stevia har ved laboratorieforsøg vist genetiske mutationer hos forsøgsdyr og dermed en øget risiko for udvikling af kræft. Hvorvidt mennesker vil påvirkes på samme vis, menes at være afhængigt af en daglig indtagelse af store mængder af stevia.

Alt i alt tyder det på at stevias skadelige virkninger er beskedne. Det kunne være løsningen på den svære sukkerafhængighed, som man ser store dele af befolkningen kæmpe med.
Dog bør man have i mente, at de medicinske urter netop er medicin, da de påvirker helbredet. Og det skal man være sig bevidst, når man anvender produktet -uanset om man vil opnå den slankende effekt eller andre af stoffets virkninger.

Sidst, men ikke mindst, alle kan selv dyrke denne plante. Alt det kræver er en urtepotte i en solrig vindueskarm -så er det blot at vente på at planten vokser sig sødere og sødere.