Alt om sved

svedlugtHos mennesket er sved hovedsageligt en kropstemperatursregulerende funktion: når vi sveder er det fordi kroppen forsøger at køle sig selv ned. Sved er primært bestående af natriumklorid, også kendt som salt og urinstof i en opløsning. Sved er også bestående af kemikalierne eller lugtstofferne 2-metylfenol og metylfenol, herudover indeholder sved også det bakteriedræbende stof der-micidin.
Kroppen udskiller mest sved når det er varmt eller når kroppens muskler opvarmes grundet fysisk aktivitet.

Sveds primære funktion er som tidligere beskrevet at sænke kropstemperaturen når det er nødvendigt. Det er dog også videnskabeligt bevist at frisk sved fra en mand tænder kvinder seksuelt, men lige såvel som det kan være til gavn, kan det også være en hæmsko for mange.
Flere personer lider af at de synligt sveder, det kan lede til sociale problemer. Lugten kan der dæmmes op for, ved brug af antiperspirant eller deodorant.
Dog er det meget u charmerende hvis man har en ”græker” eller sved på bagen. Det er dog endnu værre for den udsatte, det kan lede til social angst hvis ikke man kan kontrollere sin sved.

 

Der er dog råd for lign. situationer: ”Perspirex”  er et produkt som bl.a. kan købes hos Made4men.dk når en almindelig antiperspirent ikke kan tage svedlugten, så vil jeg anbefale Perspirex. Perspirex er en enormt stærk parfumefri antiperspirent som har hjulpet mange med sved problemer under armene.

Sveder man mere når man er i god form?

 

Når man træner og derved kommer i bedre fysisk form udvikler man flere svedkirtler, derfor er det også muligt for kroppen at udskille mere sved, man kan dog ikke ud fra mængde af sved en person udskiller vurdere hvorvidt personen er i god form, da det i lige så høj grad handler om gener. Derfor betyder det heller ikke at dem som er  i god form sidder og kampsveder når de er på kontoret, kun når kroppen varmes op, f.eks. ved fysisk træning sveder personen både hurtigere og mere.  Med andre ord bliver personen bedre til at regulere sin kropstemperatur.
Som sagt betyder det ikke at personen sveder mere end andre ved at sidde stille, derfor er det ingen undskyldning for ikke at komme ud og dyrke noget motion 😉

Mange unge mænd oplever også svedlugt når de går i byen, det kan både være på ryggen, under armene og på bagen, det er der dog råd for. Under armene kan Perspirex som sagt benyttes, men er det er straks svære på ryggen, her vil jeg anbefale at benytte en god kvalitets undertrøje, i hvid. Grundet til den skal være hvid er at den ikke kan ses igennem skjorten hvis den er hvid.
Til bagen er der desværre ikke meget andet at gøre end at benytte mørke bukser eller shorts!