Stevia pulver

Stevia pulver til kosmetisk brug

Det er idag kun muligt at købe stevia pulver til kosmetisk brug i Danmark. EU har indtil videre besluttet at stevia plantens egenskaber endnu ikke er fyldestgørende dokumenteret, og vil således ikke frigive muligheden for at bruge det legalt i mad og drikkevarer. Men, stevia plantes egenskaber har været kendt og brugt af stammer i Brasillien og Paraguay gennem mere end 1.500 år, og studier viser at der tilsyneladende er store fordele ved at anvende stevia pulver som sødestof i mad og drikke, frem for de mere traditionelle løsninger.

Stevia pulver er 30 gange sødere end almindeligt rørsukker

Stevia pulver laves ved at tørre stevia plantens blade og derefter knuse det. Det er i plantes blade at sødestoffet befinder sig. Planten vokser i tropiske og subtropiske egne og produceres idag i flere lande blandt andet i Thailand, Taiwan, Malaysia, Japan og Kina. Kina er verdens største eksportør af stevia pulver og steviosid. Steviosid, som er et koncentreret ekstrat af plantens blade er op til 300 gange mere sødt end almindeligt sukker, og modstanden mod at bruge det i levnedsmiddel industrien forklares blandt andet med, at det netop er så stærkt. Men, Japanerne begyndte allerede i begyndelsen af halvfjerdserne at bruge stevia aktivt, som et led i kampen mod kunstige sødestoffer, og undersøgelser peger i retning af udelukkende gode resultater. Det er bevidst at det har en positiv virkning på diabetikere og folk med forhøjet blodtryk. Også folk med vægtproblemer kan nyde godt af stevia pulver, da det ikke indeholder kalorier.

Opdateret