Stevia dyrkning

Stevia dyrkning historisk set

Stevia dyrkning er en tradition der rækker mange år tilbage. I mindst 1.500 år har planten være kendt og brugt af Guarani folket i Paraguay, men vi skal helt op i nyere tid, før interessen fra den vestlige verden begynder at tage fart. Det er en tropisk og sub tropisk flerårig plante, med grønne blade og ca 1 meter høj. Siden slutningen af 1970 ser man stevia dyrkning i andre lande som Isreal, Thailand, Taiwan, Malaysia samt Japan og Kina. Japan er det land i verden som bruger mest stevia, idet de allerede i starten af halvfjerdserne tog kampen op med kunstige sødestoffer, og stevia havde allerede dengang vist gode resultater. I dag er Kina den største eksportør af stevia produkter. Stevia dyrkning kan ske med frø, men i industrien er det løst mere effektivt med kloning.

Stevia dyrkning i Danmark

Stevia dyrkning i Danmark er muligt, men da planten ikke befinder sig godt med temperaturer under 10 graders celsius, så skal den holdes indendørs, eventuelt i en vindueskarm hen over vinteren. Men i sommer perioden, så kan den fint klare sig i drivbænken eller drivhuset. Man skal dog være opmærksom på, at stevia dyrkning betyder fokus på vanding ofte. Det er en tørstig plante. I EU har man vedtaget at det ikke er tilladt at bruge steviosid i mad og drikkevarer, men mange, ikke mindst diabetikere har fundet stor glæde i plantens egenskaber og trodser forbuddene. Det skulle også være påvist at være godt mod både overvægt og forhøjet blodtryk. Men, i dag bruges det officielt kun til kosmetiske produkter hvor det også har positiv effekt.

Dyrkning af Stevia
Dyrkning af Stevia