Stevias bivirkninger – 7 bivirkninger ved sukkerplanten Stevia

Opdateret

🌿Stevias søde kvaliteter kan have bivirkninger

Stevia er en urte-agtig plante med mere end 200 forskellige arter. Den gror i de tropiske og subtropiske egne, fortrinsvist i Central og Syd Amerika og få områder i det nordlige. Sødestoffet udvindes af planten Stevia Rebaudiana, hvis blade kan bruges både til te, eller i knust og tørret tilstand, som sukker erstatning. Det er ikke særlig svært at holde planten, som har disse meget søde blade, der kan anvendes direkte.

Før vi kommer ind på Stevia bivirkninger, så lad os lige tage et kig på fordelene først, og dermed også kort belyse de mange gode og sunde egenskaber som planten har, hvilket også er grunden til at vi anbefaler at du anvender Stevia.

De bedste priser hos Helsebixen »

🌿 Stevia fordele

  1. Stevia er op til 300 gange mere sødt end sukker, og har været brugt i flere århundreder som sund ernæring samt til healing. Stevia har kun ubetydelig effekt på blodsukker niveauet, og blander sig ikke i insulin balancen i kroppen, modsat hvad man ofte ser tilfældet med mange kunstige sødestoffer. Det er derfor ofte et foretrukkent sødemiddel af mange diabetikere. Undersøgelser tyder på at det stabiliserer blodsukker niveauet.
  2. Du kan både lave mad og bage med Stevia, da det er opløseligt i vand og samtidig tåler meget høje temperaturer. Det er en af grundene til at folk foretrækker at bruge det som sødemiddel i dagligdagen, uanset om det er til teen, eller hjemmebaget. Det bidrager også til at beskytte dine tænder mod plak og slid, hvilket er helt anderledes end med sukker.
  3. Stevia kan hjælpe med vægttab, da det ikke består af kalorier. Det er naturligvis en rigtig god ting, da der er stigende problemer med vægten blandt befolkningen. Stevia hjælper med at reducere din sult, specielt lækkersulten som ofte giver de ekstra kilo. Noget tyder også på at det hjælper folk der lider af spændinger.
  4. Stevia kan være forebyggende mod infektioner, da det hindrer vækst af en række bakterier. Nogle undersøgelser viser at det muligvis hjælper med sygdomme som forkølelse og influensa. Mange tests har desuden påvist at at planten besidder anti mikrobielle egenskaber mod muterende streptococcus. Plantens egenskaber til at behandle bestemte bakterier, gør den meget effektiv til behandling af sygdomme, sår og blister i gummerne. Det er i særdeleshed godt for folk som lider af svampe eller STREP infektion. To tilstande som kan blive forværret ved indtagelse af hvidt sukker.

Se her hvordan du bruger Stevia til bagning

🌿Trods de mange fordele som Stevia besidder, så er der også nogle mulige bivirkninger

Det er vigtigt at understrege at disse mulige bivirkninger ikke er endelig bekræftet, og stadig kun på test stadie. Se vores kilder nederst på siden.

  1. Stevia vil muligvis lede til en reduktion i blodsukker niveauet
  2. Stevia kan bidrage til en reduktion i produktionen af spermceller. Tests er dog kun udført på hamstre, der fik en meget høj dosis af planten. Det er muligt at resultatet er anderledes på mennesket.
  3. Der er dem som mener at det giver problemer med stofskiftet, særligt hos børn. Planten er istand til at blokere for optagelsen af kulhydrater. Resultatet kan være utilstrækkelig evne til at producere eller konvertere energi, hvilket kan opleves som mangel på energi og træthed.
  4. Istedet for at hjælpe med vægttab, så kan Stevia muligvis føre til fedme, da det er op til 300 gange sødere end sukker. Det kan snyde kroppen til at overspise, da du ikke får nogen kalorier fra Stevia. Der er dog mere tale om en bivirkning, betinget af at du indtager store mængder Stevia over en længere periode.
  5. En anden bivirkgning kan være afhængighed af søde sager, på grund af det høje niveau af sødme.
  6. Følelsesløshed, luft i tarmene, svimmelhed og kvalme er nogle af de side effekter nogle har oplevet, omend i kortere perioder af gangen.
  7. Der er dem som mener at planten øger risikoen for kræft. Der er dog ikke nogen beviser der støtter denne teori endnu. Mange studier har dog vist, at bruger man Stevia overdrevent meget, så kan det føre til DNA mutation, og det kan så føre til kræft. DNA mutationen er kun påvist på dyr indtil nu, og det er uvist om det samme gør sig gældende hos mennesker.

Der verserer også forskellige kontroverser for så vidt angår Stevia og gravide kvinder, og det tilrådes at gravide kvinder bruger andre sødemidler under svangerskab. Folk der er allergiske overfor ambrosia og beslægtede planter til Compositae/Asteraceae, rådgives også til at konsultere deres læge, inden de indtager Stevia eller produkter med Stevia ingredienser.

I store dele af verden har Stevia side effekterne været til genstand for megen diskussion gennem årene, særligt i USA og Europa. Der er dem som mener at ovennævnte side effekter skyldes andre ting i livet, og ikke direkte brugen af Stevia. Selvom der er forskellige syn på dette, så er det vigtigt at man konsulterer sin doktor, hvis man er i tvivl, eller hvis man har oplevet side effekter ved brugen af Stevia.

🌿Hvad er stevia?

Hvad er stevia

Stevia har små grønne blade, og det er her man finder grunden til den store interesse. Bladene kan bruges direkte i madlavningen, og er op til 30 gange sødere end normalt bordsukker. Videnskaben er nu begyndt at finde metoder til at udvinde det stof, som giver plantens søde smag, og det færdige resultat er op til 300 gange sødere end almindeligt sukker.

🌿Hvorfor har planten vundet folks interesse?

Interessen for Stevia har taget fart de sidste år, da studier har vist, at det blandt andet har en positiv effekt på diabetes patienter. Det skulle også kunne nedsætte blodtrykket hos folk som lider af for højt blodtryk, men samtidig ikke berøre blodtrykket hos mennesker der har et normalt blodtryk. Japanerne indførte strenge regler for sukker helt tilbage i 1960, og som resultat deraf, begyndte de mere aktivt at anvende Stevia. Det har de nu gjort i mere end 40 år, og Stevia dækker ca 40% af Japanernes søde behov. Så vidt vides, så er det sket helt uden bivirkninger.

🌿Hvor findes denne vidunderlige plante?

I dag bruges og produceres Stevia i mange lande, specielt i Asien. Kina er verdens største eksportør af Steviosid. Men også lande som Malaysia, Thailand og Taiwan dyrker og bruger Stevia. På det Amerikanske kontinent finder man det i lande som Brasilien, Colombia, Peru og Paraguay.

*Kilder

1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4890837/

2: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-07/p-lsr072418.php

3: https://www.nytimes.com/2018/05/04/well/eat/stevia-sweetener-sugar-side-effects-downsides.html