Stevia pris

Stevia prises af videnskaben

Stevia Rebaudiana planten, er en lille, ca 1 meter høj flerårig grøn plante, af Asteraceae familien. Den vokser naturligt i egne som Paraguay, Brasillien, Thailand, Taiwan og Malaysia, men produceret i andre lande, herunder Japan og Kina. Kina er verdens største eksportør af Stevia. Planten har været kendt og anvendt af de lokale i Paraguay i mere end 1.500 år, men det var først i 1899, at plantens egenskaber blev beskrevet for den øvrige verden, af botanikeren Moises Santiago Bertoni. Vi skulle dog helt frem til 1955, før den nøjagtige struktur af plantens steviosid var kortlagt. Japanerne var de første til at sætte pris på stevia og aktivt at bruge den i mad og drikkevarer, som et led i kampen mod kunstige sødestoffer som cyclamate og saccharin.

Ikke alle sætter lige stor pris på stevia

Studier af Guarani folket i Paraguay samt Japanernes brug af stevia, kommer alle tilbage med gode op positive resultater, men undersøgelserne er så nye, at de bestrides af lovgivende instanser i mange lande. Med en styrke på op til 300 gange sødere end almindeligt sukker, så frygtes det blandt andet, at det er for sødt. Det betyder blandt andet, at produktet steviosid ikke er godkendt til brug i mad og drikkevarer i Europa. I stedet anvendes produkterne i kosmetiske sammenhænge samt til foder til dyr. Det er muligt i dag, at købe pulver af stevia til en pris på under 100 kr. for 50 gram, til brug for blandt andet tandpasta. Selve planten kan købes hos planteskoler over hele landet og 15 frø fås typisk til omkring 30 kr.

Opdateret