Få en bedre søvn

Du kender det sikkert, at man ligger og vender og drejer sig, kigger på uret og tænker “Hvis jeg sover nu, så kan jeg få 6 timers søvn” – en time efter, kigger man igen på klokken og tænker “hvis jeg bare sover nu, så kan jeg få 5 timers søvn”. I perioder i dit liv, kan du opleve, at du har svært ved at sove, selvom du burde være træt. Der er flere ting, du selv kan gøre for at forbedre din søvn og herunder har vi samlet et par af dem.

Sov køligt og luft ud

Nætterne begynder at blive varmere, og det kan gøre det svært at sove, selvom du forsøger med så lidt nattøj, som muligt. Eksperter mener, at temperaturen i soveværelset bør være mellem 16-22 grader for at give optimale soveforhold. Det er individuelt, i hvilken ende af skalaen, man foretrækker sin nattetemperatur, og har man vænnet kroppen til at sove i en bestemt temperatur, vil den svede, hvis det bliver varmere, og fryse, hvis det bliver koldere.

Læs også om loppefrøskaller her

Uanset hvad, bør du lufte godt ud inden sovetid, og har du mørklægningsgardiner, kan du med fordel trække dem for på solrige og sommervarme dage, så solen ikke bager på vinduet ´hele dagen og varmer værelset op.

Investér i en madras, der passer til din ryg

Har du fået din seng og madras af en bekendt, eller sover du i kærestens seng, så passer din madras ikke nødvendigvis til dig. Det kan betyde noget for din søvn, hvis du ligger for blødt eller for hårdt, og hvis madrassen ikke passer til din vægt og højde. Derved fordeler madrassen ikke din vægt optimalt og understøtter ikke din ryg, nakke og lænd. Hvis du ikke vil skifte hele sengen ud, kan du nøjes med at ændre topmadrassen, og det er ligeledes muligt at lægge to enkle topmadrasser på en dobbeltseng som alternativ til en springmadras, så dig og kæresten kan vælge hver jeres hårdhedsgrad.

Stress af

Noget, der også kan påvirke din søvn er, hvis du stresser i hverdagen, eller drikker for meget alkohol for sent på aftenen. Stress kan medføre, at du har en forhøjet mængde kortisol i kroppen, som gør det svært for dig at sove. Sover du dårligt, vil niveauet af kortisol ikke falde, som normalt ved en god nattesøvn, og det forstærker igen din søvnløshed. Vi har alle en naturlig mængde kortisol i kroppen, og undersøgelser har vist, at kortisolniveauet er højest sidst på natten og om morgen, hvilket betyder, at vi blandt andet vågner af os selv om morgenen. Stresser du, vil dit kortisolniveau være højere end normalt, og det gør, at du sover dårligt eller vågner i løbet af natten. Derved kommer du hurtig ind i en nedadgående spiral. Hvis du stresser, kan du afhjælpe det ved at skære ned for alkoholen – hvilken også hjælper på din søvn generelt, eller du kan gå nogle lange ture og komme ned i tempo efter arbejde.

Bliv testet for vitaminmangel

Er du nogensinde blevet testet for vitaminmangel hos lægen? Symptomer på vitaminmangel kan give sig udslag som bl.a. søvnløshed, og det er nemt for lægen at teste de mest hyppige vitaminmangler, så afsted med dig. Mangler du eksempelvis Magnesium, kan det give sig udslag i dårlig søvn. Undersøgelser viser, at 80% er i underskud af Magnesium, som du får gennem madvarer. Desuden virker Magnesium beroligende og forbedrer restitutionen, hvis du træner meget. Magnesium kan købes i håndkøb online, blandt andet her.